1349 – Massive Cauldron of Chaos (2014)

1349 je norská satanic, ortodox black metalová kapela, která byla založena roku 1997 v norském Oslu. V řadách této smečky působí: Siedemann(Den Saakaldte, Pantheon, ex Tyrann, ex Nidingr…) – basa, Ravn( Alvhein, ex Hofdingi Myrka) – vokál , Archaon( ex Antaios, ex Funeral) – kytara, no a jeden z nejproslulejších bubenických mistrů Frost(Satyricon, ex Gehenna, ex Keep of Kalessin)

Jak tedy nová deska Massive Cauldron of Chaos zní?? O proti předešlým dílům se zásadně změnil zvuk. Už to není ta špína a chaos, ale naopak..zvuk je čistý, nástroje jdou slyšet dokonale, přes to je zvuk správně blackově špinavý a zastřený. Skladby jsou pestřejší a děje se v nich více věcí, pro to je třeba se do alba postupně zaposlouchat a objevovat věci, které na první poslechy uniknou. I mě album na první poslech moc nebavilo, ovšem po opakovaných posleších, se z každého songu vyklubal klenot, samostatná jednotka, která má mnoho změn melodií a temp.

Vokál je mírně upozadněn, ale v čistším zvuku i tak pěkně vyniká a dodává albu na démoničnosti. Ano, Ravnův nejlepší výkon. Jeho hlas zní agresivně a zle, jak se na podobnou muziku patří.

Co na albu shledávám nejzdařilejší jsou riffy. Mají opravdu dobré nápady, často se mění, jsou zajímavé a ženou písně kupředu. Basa jde krásně slyšet, zvuk alba nechá vynikat tento nástroj a tak můžeme místy slyšet opravdu vydařené vyhrávky.

Za nejpovedenější skladbu považuji písen Mengeles. Celkově nejvíce atmosferická skladba, kde mě hlavně uhranul refrén, ve kterém Ravnův řev vytváří až mrazivou atmosféru a Exorcism, která má pěkně temný úvod a silné thrash metalové prvky. Ty jsou ostatně na albu přítomné, tak jak je u kapely zvykem. Klasické trhané riffy a thrash metalové prvky tato kapela jen tak nezmění.

Album samotné nebude mít nějaký větší vliv na scénu, ale pro kapelu je to krok ku předu. Album sice není tak šílené, chaotické, zvrácené a temné zlo jako například na Hellfire, ale naopak má větší pestrost, vyzrálejší zvuk, s posluchačem si více pohrává a ten se v něm může ztratit. Ztratit se v té riffové bouři.

Jsem velmi zvědavý, jak budou písně fungovat živě, řekl bych, že jsou pro to jako stvořené a pevně doufám, že kapela na toto album naváže a pokusí se pokračovat v již daném vývoji. 8/10

O autorovi

Ze slov věty skládám pro iDnes a web Technet, společnosti Tiscali, Digital Plus a hudební stránky Marastmusic, Obscuro, Metalirium a The Haunted Mind. Navíc pracuji na své první knize a sbírce básní.

Odběr
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Inline Feedbacks
Všechny vaše komentáře
0
Moc by nás zajímalo co si o tomto článku myslíte, napište komentář!x
()
x